Deze biologische kruidenkaas is bijzonder romig en lekker van smaak. Dankzij de knoflook en basilicumkruiden krijgt de kaas een krachtig karakter.

Tip:
Met een goed glas rode wijn is deze Cato Basilicum/knoflook een ware kaasbeleving!

Cato is de naam van de oudste koe binnen de kudde van 70 gehoornde koeien. Haar naam verwijst naar de Romeinse heerser Cato de Oude. Cato is 17 jaar oud en geeft nog elke dag verse melk. Dit is heel bijzonder, want in de gangbare veehouderij worden melkkoeien gemiddeld 5-6 jaar. Ook heeft Cato net als de andere koeien op Ter Linde hoorns die normaal gesproken worden verwijderd. Als stamoudste zorgt Cato voor rust binnen de kudde. Cato is duidelijk de baas. Zo heeft Cato een speciale plek in de potstal waar geen andere koe zal gaan liggen.

Biologische Boerderij Ter Linde
Op het idyllische Walcheren op een paar kilometer van zee, ligt het gemengde bedrijf Ter Linde. Hier wordt sinds 1926 biologisch geboerd. Het bedrijf voert daarbij de biologische bedrijfsvoering ver door. Zo bestaat er een unieke samenhang van akkerbouw en veeteelt waardoor een gesloten kringloop ontstaat van processen zodat de boerderij zelfregulerend is. Het harmoniseren en ondersteunen van de levensprocessen in de bodem, plant en dier zorgt ervoor dat de boer optimaal samenwerkt met de natuur. Gewassen en dieren kunnen daardoor tot hun volle ontwikkeling komen. Hierdoor ontstaan producten met een geweldige kwaliteit, smaak en authenticiteit.

Kaasmaken
Het maken van kaas op Ter Linde gebeurt om de dag. Samen geven de 70 koeien gemiddeld 2800 liter rauwe melk per kaasbeurt. Dankzij de zilte klaverweides waar de kudde zomerdag staat te grazen, is de melk lekker romig en vol van smaak.

Tijdens het kaasmaken wordt enkel en alleen gebruik gemaakt van vegetarisch stremsel en zuursel. Aangezien geen gebruik wordt gemaakt van salpeter, lysozym en calciumchloride worden de kaas kort verwarmd tot 63 graden Celsius gedurende 15 seconden (thermiseren). Dit is nodig om er zeker van te zijn dat de kaas vrij is van die bacteriën die slecht zijn voor de gezondheid. Desondanks haalt thermiseren niet de temperatuur waarbij al het leven uit de kaas wordt gehaald, zodat de kaas zijn vitamines en enzymen behoudt. Hierdoor blijft de kaas rijk van smaak!

Wanneer de kaas is gemaakt krijgt deze twee laagjes dunne coating (zonder natamysine) waarna het rijpingsproces kan beginnen. In het pakhuis krijgt elke kaas zijn eigen plek en kan de natuur haar gang gaan. Op houten planken vindt de rijping onder een constante luchtvochtigheid en temperatuur plaats. In alle rust en stilte ligt de kaas zijn optimale smaak te ontwikkelen zodat deze klaar is voor alle lekkerbekken die het beste willen proeven.
Prijsinformatie:
Prijs per 250 gr. : € 5,50
Aantal: Bestellen
Reviews Review toevoegen

Deze review wordt niet direct geplaatst omdat deze eerst moet worden goedgekeurd door een beheerder. Wanneer deze review goedgekeurd is zal hij verschijnen op deze pagina.

Geen reviews gevonden.

Meer reviews